diumenge, 10 de gener del 2016

Tema 5: aprenentatge a Internet


L'escenari del Tema 5 de la assignatura presenta els quatre recursos principals que trobem a Internet per a crear processos d'ensenyament-aprenentatge per als nostres alumnes centrats en els continguts. Aquests recursos són:

1.- WebQuest: es tracta d'una activitat orientada a la investigació on la informació que s'utilitza procedeix de Internet. Fent una WQ els alumnes, a més de cercar informació, aprenen a utilitzar-la. La seua escructura consisteix en plantejar als alumnes una tasca que es farà mediante un procés de treball col·laboratiu basat principalment en recursos existents a la web (i que el professor ha buscat prèviament per a posar els enllaços corresponents).

2.- Cacera del tresor: es tracta d'una activitat que proposa una sèrie de preguntes als alumnes i els dóna les URLs per a trobar les respostes. Per a finalitzar la tasca es planteja una última pregunta que els alumnes han de resoldre en grup a partir de la informació de les preguntes prèvies.

3.- Blog: es tracta d'un diari personal però obert a tots els lectors perquè es publica a Internet. La seua temàtica pot ser única o variada, i inclou entrades amb informació, reflexions, etc. en orde cronològic. També es pot utilitzar etiquetes, gadgets, widgets...

4.- Wiki: es tracta d'una web col·laborativa que pot ser editada per qualsevol dels seus usuaris. Sense dubte, l'exemple més popular de wiki és Wikipedia.

De vegades podem trobar blogs que s'administren com si foren una wiki per part de diversos usuaris: aquests blogs es denominen blikis.
 



En la meua navegació per les webs incloses en l'escenari del Tema 5 m'he centrat en un recurs concret, la WebQuest, perquè ho conec i utilitze molt menys que els altres... i l'objectiu és aprendre recursos per a poder utilitzar-los després en classe, lògicament.

Per això, he consultat diverses WQ incloses en el directori de WebQuestcat: he navegat sobretot per les categories "Llengua Castellana i Literatura", perquè és la meua especialitat; "Literatura Universal", perquè m'agrada molt la literatura estrangera, sobretot l'anglesa i la nord-americana -hi ha molt pocs però són tots mols interessants-; i "Llengua Catalana i Literatura"... per a trobar una WQ que estiguera escrita en català. :-)

També he llegit els exemples de cacera del tresor i wiki suggerits, com "Salvador Dalí" -a més, m'interessa i agrada molt aquest personatge-, "Refranys, dites i proverbis" i "Tutorials sobre aplicaciones web", a més d'altres com aquesta cacera del tresor sobre Ramon Llull o aquesta Wiki Asia. Però com he dit abans he preferit recomanar al taulell corresponent una WQ: "El nostre còmic", que he trobat al directori de WebQuestcat, categoria "Llengua Catalana i Literatura". Abans d'això havia trobat altres webquests -com "Creamos nuestros cómics con Mafalda", per exemple- posant al cercador de Google les paraules webquest, cómic i educación.




Per altra banda, he pensat que no era necessari consultar blogs, perquè és una eina que conec molt bé: gestione tres personals i un per a un curs d'estiu sobre còmic que done a Villena, a banda d'este mateix que ara estàs llegint, i he realitzat diversos amb els meus alumnes de Secundària i de la Facultat d'Educació de la UA. No obstant això, sí he descarregat i llegit la presentació en PPT "Blogs a les aules digitals" de Rosabel Roig Vila, disponible en Slideshare.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada