dilluns, 4 de gener del 2016

Informació a Internet


Encara que la tasca d'aquest tema no era molt complicada, ha sigut una mica difícil trobar tres pàgines web de la meua especialitat escrites en català, perquè el meu camp són la llengua i la literatura espanyoles, i lògicament la major part de les webs que hi trobava interessants estan escrites en castellà.




A més a més, al començament vaig cometre un error i vaig començar a escriure la descripció i el comentari personal d'una web que apareixia en el llistat de webs suggerides, i per tant no era vàlida segons els requisits de la tasca. Esta web és la pàgina específica de la publicació Articles. De Didàctica de la Llengua i la Literatura dins la web principal de la editorial Graó. No obstant això, ha sigut un gran descobriment: ja coneixia la revista, però no havia consultat encara la seua web, i he descobert que encara que es pot fer la subscripció (ja siga a la seua versió impresa, a la digital o a les dues), també es pot descarregar gratuïtament tots els articles i ressenyes que inclou cada número de la publicació. Per descomptat, esta és una quantitat d'informació ingent que no es pot consultar en molt poc de temps (no es pot descarregar un exemplar complet, tan sols els articles independents), però a poc a poc pot ser una font d'informació molt valuosa per al meu camp d'actuació professional: l'ensenyament de Llengua i Literatura en ESO i Batxillerat, i la didàctica d'estes matèries en la Facultat d'Educació de la Universitat d'Alacant... Sobre tot si, com es diu a l'editorial del número més recent -el 67, que inclou una monografia amb el títol "Les xarxes socials com a eina per l'ensenyament de la llengua i la literatura"- es tracta ara d'una publicació amb una nova etapa d'orientació molt més pràctica que abans -després de vint anys de vida-, i amb la intenció confessa d'oferir d'una manera atractiva i funcional activitats, recursos i instruments que es puguin implementar fàcilment a les classes.




També vaig consultar Núvol. El digital de cultura, revista digital sobre cultura que es fa a Barcelona i amb moltes seccions com "Notícies" (textos breus sobre l'actualitat cultural), "Crítica" (conjunt de crítiques de llibres, pel·lícules, sèries de televisió, representacions teatrals, etc.), "Entrevistes" (transcripcions d'encontres amb personalitats de la cultura actual), "Opinió" (selecció de textos més personals escrits pels membres de la redacció), "Vinyetes" (la secció d'humor gràfic, una de les més interessants) i "L'Avenç" (secció del suplement del mateix nom)... Però no em va resultar d'interés per a la meua feina com a docent.




Finalment, he escollit aquestes tres pàgines web: Gretel. La literatura infantil a la UAB, web del grup de recerca del mateix nom (GRETEL: Grup de Recerca de Literatura Infantil i Juvenil i Educació Literària de la Universitat Autònoma de Barcelona); Eduquem caminant, el blog personal de Joan Pifarré Vidal, llicenciat en Psicopedagogia i mestre d'Educació Especial; i la web més interessant de totes les que he pogut consultar: EduCaixa. Educant dins i fora de l'aula, la plataforma educativa de l'Obra Social "La Caixa", molt completa i especialment dissenyada perquè els professors troben recursos per preparar i organitzar les seues classes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada